Teatergruppen  

                               Resumé - Himmelflugt

 

Baggrund                                Stykket løber over fire scener med en pause i midten.

 

                                               Himmelflugt handler om truslen fra det ukendte, frygten for de fremmede, angsten for fremtiden.

 

                                               De fire scener foregår i fire forskellige dele af verden på fire forskellige lokaliteter:

                                               - Ude i rummet,

                                               - På børsen

                                               - I slummen et sted i byen

                                               - På et forskingsinstitut

 

                                               Et gennemgående element i hver scene er grafen, som forklarer alt. Den makuleres uheldigvis i sidste scene.

Se Christian Pedersens billeder fra premieren.

 

1. Liftoff                                 Man har regnet ud, at Jorden vil gå under om 10 år. Verdenssamfundet har derfor i fuld offentlighed fået bygget en rumraket, som fra starten af scene 1 bliver sendt ud i rummet. Med om bord er de "udvalgte" som på ekspeditionen, skal udforske muligheden for, at jordens befolkning kan bosætte sig på andre planeter.

 

                                               De fleste om bord – og alle dem på jorden – regner med, at planen er at vende tilbage til jorden for at fortælle om resultaterne og få gjort klar til, at alle kan rejse af sted. Rigmanden Per Vimmerrum, som har været med til at finansiere projektet, har dog en hemmelig plan. Han vil i stedet kolonisere en ny planet ude i verdensrummet med dem, som er med ombord – og ikke vende tilbage til Jorden. Han har derfor fået ændret på bestemmelseskoordinaterne for rumrejsen. Med sig har han børsmægleren Gekko, som har stjålet alle Jordens værdipapirer (aktier og obligationer) og lagt dem på sin USB–stick. Han kender dog ikke Vimmerrums planer, men vil bare sikre sig, at der ikke sker udsving, mens han er væk. Siger han…

 

                                               Blandt de udvalgte er den kontroversielle politiker Pia Lykke-Smith med sine egne bagtanke om, at finde en planet uden ”de fremmede”. Alt hvad hun siger, styres af hendes emsige spindoktor Ralfie, der lægger ord i munden på hende. Også forskerne er med: Jackie er inkarneret miljøforkæmper, mens Nicoline er gået over til ”fjenden” og nu skal lede efter olie, gas og andre energiressourcer. Kulturen er repræsenteret af Lotte H, der i hvert fald i egne øjne er højt på strå i kulturkredse.

 

                                               Med om bord er også rumskibets kaptajn, amerikaneren Flash, 1. piloten, russeren Zarkov, og stewardessen Gloria Stardust, der er lun på piloterne. Som medhjælper har de forskerrobotten Marvin. Marvin er forvirret og begår mange gange fejl, herunder regnefejl.

 

                                               TV News journalisten, Ulla Fugl, interviewer de fleste om bord og prøver at få styr på, hvad der egentlig er planen med det hele. Hun er ikke klar over at al kommunikation med Jorden forsvandt kort efter liftoff.


Pludselig viser det sig, at den autonome Rosenteil har sneget sig med om bord. Det sætte ekstra gang i debatten om hvad det egentlig er, de skal, og Vimmerrum kommer til at afsløre sin hemmelige plan. Mytteristemning ! Der bliver argumenteret heftigt frem og tilbage om, hvad man skal gøre. Det hele ender uafklaret fordi der både er problemer med kommunikationsudstyret, navigationen, brændstof og fødevareforsyningen, så det er hverken til at sige, om de kan nå tilbage til jorden eller til det først planlagte mål.

 

 

2. Børsen                                Vi er på Scenen i VIP/gæste-rummet hos et børsmæglerfirma på Verdensbørsen. Her er en reception, hvor gæsterne og personalet modtages.

 

                                               Scenen udspiller sig før Børsen åbner.

Receptionisten Bell ligger på en briks og sover – Han har i mange år boet på Børsen (Som Jesper Klein i Rigsarkivet i Pyrus Julekalenderne).


Han vækkes i utide af Amalie og Diana som banker/ringer på. De er dagens kendisser som skal ringe med klokken for at åbne Børsen, men er for tidligt på den på grund af sommertid. Den starter først søndag, men de stillede urene frem i god tid for ikke at glemme det.

 

                                               Efterhånden kommer resten af personalet. Rengøringsmanden Clean-X, sikkerhedsfolkene Secure-Rita og Norton, samt børsmælgerne.

 

                                               Blondinerne prøver at finde ud af, hvad Børsen er, uden at afsløre deres uvidenhed.
De unge børsmæglere Jacob og Meyer synes pigerne er lækre, og vil meget gerne prøve at forklare dem om Børsen. Den ældre børsmægler Herman synes bestemt også pigerne er dejlige, men ikke så kloge.

                                               Mens Herman ringer til Børsen i Tokio, for at høre hvordan handelen er gået der, kommer modellernes Agent Nul for at tilse, at pigerne klarer opgaven. Han giver klart udtryk for, at piger skal ses, ikke høres, og at det er spild af tid at forklare dem om Børsen.
Bell bakker op om synspunktet.


Herman fortæller, at verdensmarkedet er gået i stå, fordi alle aktier og obligationer er væk. Noget tyder på, at de er forsvundet "hos os", så privatdetektiven Laura Sund tilkaldes for at opklare sagen. Der ringes efter Bestyrelsesformanden Donna Å – Agent Nul korser sig over, at investeringsselskabet har en kvinde i topledelsen.

 

                                               Kantine-damen Merrild kommer rent faktisk for sent – men har ikke opdaget det – undskylder sig med sommertiden, men den går jo ikke.

                                              

                                               Donna Å ankommer, og Agent Nul falder pladask for hende. Donna Å er desværre ikke lige så interesseret i Agent Nul. Hun har jo et godt øje til Direktør Gordon Gekko, som sidder ude i rummet.

 

                                               Kaffekassen er nu også forvundet. Laura Sund efterforsker begge sager i én pærevælling.

 

                                               Det viser sig, at det er direktør Gordon Gekkos, som har stjålet værdierne på sin USB-nøgle – og han er lige nu ude i rummet.

 

                                               Donna Å forstår, at hun er svigtet af sin udkårne, og er meget ulykkelig.

                                               Det forstår Agent Nul også – men med større begejstring.
Han er stor i slaget, og slår ud med armene og erklærer at han gerne giver en kop kaffe.

 

                                               Pausesang

 

 

Pause

 

 

3. Kvarteret                           Scenen er et slumkvarter.

                                               Ramponerede bygninger. Brændende olietønder. Bilvrag. En bænk + pølsevognen Harry’s Place (se http://www.aok.dk/restauranter-cafeer/harrys-place eller http://www.stodder.dk/harrysplace.htm)

 

                                               Beboerne i ”Kvarteret” er på samfundets bund og er ret vrede på dem der bestemmer. De har en stærk fællesskabsfølelse, som dog ikke holder i længden:
intriger og misundelse lurer hele tiden lige under overfladen.

Posedamen sover på bænken. Vågner og finder en avis. Tager den med hen til sin ven pølsemanden. Sammen læser de at det er beregnet at jorden vil gå under og om rum-missionen.

Undervejs oplever vi også noget af kvarterets normale liv. Intriger, slagsmål.
Pølsemanden Harry har fået stjålet sine pølser og brød.
Po
litimanden tilkaldes for at opklare sagen.

Socialarbejderen Tove forsøger at opmuntre beboerne til at komme væk fra gaden og få sig et arbejde, men det har ikke beboernes interesse.

Entreprenøren Thorsen ankommer. Han skal besigtige lokaliteterne for at kunne bygge et nyt shoppingcenter.

Han forsøger at overtale beboerne til at se det gode i projektet.

Til at begynde med er der stor modstand imod projektet , men lidt efter lidt begynder de enkelte langsomt at se deres egne muligheder i det nye center:
Posedamen kan komme ind i varmen.
Harry kan åbne en rigtig grill-bar.
Bandemedlemmerne får et bedre sted at hænge ud osv. osv.

Men kan projektet overhovedet nå at blive færdigt inden jorden går under ?

 

                                               Blackout.

 

 

4. Instituttet                           En gruppe videnskabsfolk er forsamlede for at drøfte den globale trussel, som ingen ved hvad er, og hvad man skal gøre for at redde sig ud af situationen. De er dog mere interesserede i, at der er meddeles nedskæringer på al forskning, for hvem har brug for forskning, når verden snart går under! De argumenterer hver især for, at netop deres område er det vigtigste.

 

                                               Forskningsassistent Amy står lidt for sig selv og kigger stjerner, da hun pludselig ser noget nærme sig og råber de andre op.

 

                                               De ved ikke hvad det er, men tilkalder militæret, der rykker meget hurtigt ud.

 

                                               Daniella Vaders dukker op. Adjunkt Ane tror, at det er Darth Vader, der er trådt ud af hendes computerspil. I virkeligheden har Daniella bare klædt sig på til en omgang dybhavsfiskeri. Udstyret har hun købt i BR, fordi det var billigt…

 

                                               Forsvarsministeren kommer. Det samme gør generalens kone. De har børnene med. Generalen vil have afhørt Daniella Vaders, som anses for at være fortrop for UFOen. Men Daniella ved kun noget om fiskeri.

 

                                               Militæret er meget optaget af magt – også internt. Generalens kone har magten over ham, når hun er på scenen.

 

                                               Alle bliver meget ophidsede, da de til sidst finder ud af, at der er tale om et rumskib. Der er flere forslag til løsninger på denne nye, konkrete trussel: ”Skyd dem ned” (grafen viser den perfekte kurve), ”Lad os møde denne civilisation i videnskabens navn” etc..

                                               Grafen makuleres på et tidspunkt, så da den endelig skal bruges til at tage den endelige beslutning er den væk !

                                               Midt i det hele lander rumskibet. Efter intergalaktisk tolkning opdagder de, at det blot er dem, som tog af sted på ekspeditionen, som er vendt tilbage.

 

                                               Og så opdages regnefejlen, som gør, at Jorden først går under om 1.347.200.006 år.

 

                                               Alle deltagere fra de andre scener kommer ind, mens finalesangen starter.

 

5. Afslutningssang                  Happy ending.