Støt vores sponsoner! Klik her! teatergruppen.dk

Resumé af Traditionen tro

Baggrund

Stykket løber over fire scener med en pause i midten. Temaet er traditioner, tro og de konflikter, der kan opstå, når mønsteret bliver brudt. Samtidig afspejler historien et livsforløb - fødsel, ungdom, bryllup og død (bliver ikke spillet kronologisk).

De fire scener foregår i fire forskellige dele af verden på fire forskellige lokaliteter:

- Gravøl på en irsk pub i Irland,

- Teenagefest i et festlokale i USA, hvor et rigmandspar skal holde fest for deres stride datter

- Solhvervsfest og navnefest i en traditionel teltlandsby i Samernes land, Lapland

- Kærlighed og forviklinger på en markedsplads i Mumbai lige uden for filmbyen Bollywood

Vi har haft udgangspunkt i fester, konflikter, uforståelige regler og kutymer.

1. Kilkenny

Der indledes med et brag af en Riverdance. Scenen handler om en utraditionel irsk begravelse i byen Kilkenny, hvor gravøllet foregår på en Irsk pub. I Irland er der en tradition for at man både kan være glad og ked af det ved begravelser. Så det går ikke stille for sig. Der bliver spillet irsk folkemusik i baggrunden, fortalt anekdoter om ”afdøde”, og der bliver festet igennem. Der bliver fortalt jokes og limericks.

Den afdøde er faktisk ikke død. Han vil gerne høre, hvad venner og familie mener om ham, inden han skriver sit testamente. Han har længe været i Udlandet og er blevet meget rig. Han har derfor sørget for, at der gik bud om, at han var død, og ankommer som bedemand med urnen med asken.

Der bliver fortalt anekdoter om ham, som det sig hør og bør. Noget af det er meget lidt flatterende. Men når han selv siger noget grimt, bliver folk fornærmede.

Selvom alle siger grimme ting, holder de jo af deres gamle arveonkel og det ender selvfølgelig med at alle får mere end rigelig del i testamentet, og der bliver råd til alle de ting som de står og mangler penge til.

Der sluttes af med en ny gang omgang riverdance.

2. Philadelphia

Janet er gået i gang med at arrangere sin 16 års fødselsdag, som skal være det helt store (inspireret af MTV My Super Sweet Sixteen shows, hvor der rent faktisk har været et indslag, hvor en teenager blev skidesur over at få sin fødselsdagsbil på det forkerte tidspunkt ! Se indslaget på http://www.mtv.dk/mtv/?EpisodePlayer=true&StoryTypeId=101&seasonStoryId=102&playlistId=122519.

Se i øvrigt http://showhype.com/video/janet_jackson_5_mtv_spoofs/ for en Janet Jackson parodi).

Forældrene er yderst velhavende og har derfor råd til arrangementet.

Alle My Super Sweet Sixteen fester er bygget over et tema, som fødselaren har valgt (og hvor forældrene iøvrigt betaler alle udgifter til udsmykning og udklædning). Janet's tema handler om tresserne.

Janet er en rigtig strid pige, som hidser sig op over ingenting i løbet af scenen.

Hun bliver sur, da forældrene vil give hende bilen efter at have sunget fødselsdagssang. Hun vil først ha' den til festen.

Janet lægger op til den forrygende pausesang.

Da sangen er slut, giver forældrene hende gaven - bilen !

Janet bliver totalt hysterisk, fordi bilen er i sølv og ikke pink ! Hun vil ikke have gaven. Hun farer ud af scenen.

Pause

3. Rovaniemi

Vi er i en samer landsby langt, langt nordpå i Lapland. Det er solhverv, og forberedelserne til festen for lysets genkomst er i fuld gang. Derfor er alle jægere draget ud for at nedlægge den hvide ren, som skal ofres til solens gud Peive.

En af kvinderne er højgravid skal sandsynligvis føde samme dag. Kvinderne – anført af Madderakka – mener, at det er et særligt tegn, for aldrig før er der født et barn ved solhverv. Derfor skal festen være en navnefest og ikke en solhvervsfest. Det giver store konflikter og diskussioner mellem tilhængere af det ene og det andet. Blandt argumenterne er, at solhvervsfest er bedst, for der får man masser af mad, mens andre mener, at navnefest er bedst, for der er gaver til alle (men ingen mad). Høvdingen og åndemaneren vil helst have solhvervsfesten, for der spiller de selv en vigtig rolle, mens Madderakka og Aija helst vil have navnefesten.

Det hele ender med at nogen foreslår, at de slår begge fester sammen, for så får man både mad og gaver! Det bliver alle enige om er en god ide. Og det skal de gøre hvert år, også selvom der ikke bliver født et nyt barn. Åndemaneren er dog ikke helt tilfreds, for er der nu nogen, der lægger mærke til mig til festen? Men nogen foreslår, at han kan dele gaverne ud, og da det samtidig er solhvervsfest, som betyder, at årets hjul starter forfra på sin omdrejning, ja så kan vi passende kalde ham for hjulmanden!

4. Mumbai

Scenen foregår på en stor plads i byen Mumbai i Indien, hvor vi møder forskellige slags mennesker: Gadesælgere, to gadebørn, en mystisk spåkone, en hellig mand med turban, en politibetjent, en Bollywoodstjerne, amerikanske turister og forskellige handlende.

Omdrejningspunktet i scenen handler om kærlighed og forviklinger. Det forældreløse gadebarn Billu har en drøm om en lille pige med smukke øjne. Hans drøm går i opfyldelse, da han møder den fattige pige Shanti. Bollywoodstjernen Jamal Khan er meget ombejlet af smukke kvinder. Alligevel forelsker han sig i en almindelig pige Shamilla. Shamilla synes at Jamal er selvoptaget, og i øvrigt skal hun snart bortgiftes med sin barnetrolovet (Rahjan), som hun aldrig har mødt. Hun ønsker ikke selv at blive gift, men føler sig nødsaget til det pga. de indiske traditioner. Julie og Shamilla taler om kærlighed og de indiske traditioner.

Spåkonen spår Jamal Khan og Rahjan, og siger nogle kryptiske rim om at de snart vil finde kærligheden. Jamal møder Shamilla, de bliver forelsket i hinanden, men hun kan som en indisk pige ikke aflyse brylluppet. Jamal fortæller om sin ulykkelige kærlighed til sin barndomsven Rahjan. Rahjan og Shamilla finder ud af at de lider samme skæbne – de er begge blevet forlovet som børn. Rahjan og Julie bliver forelsket i hinanden.

Først til sidst finder Shamilla og Rahjan ud af at det med hinanden at de er forlovet med. De bliver enige om at følge deres hjerter og bryde forlovelsen, hvilket de skal fortæller Shamilla’s mor (Usha Kapoor), som til sidst ender med at gå med til at aflyse brylluppet. En turist, som er amerikansk filmproducer (Grace Goldberg) køber rettighederne til at lave en ægte Hollywood film om Jamal og Shamilla’s kærlighedshistorie.  

5. Afslutningssang

Happy ending, som munder ud i Bollywoodsang og dans.